Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úprava WHWT


Vytrhejte palcem a ukazováčkem nebo tupým trimovacím nožem všechny přečnívající chlupy až k podsadě, či nové krátké krycí srsti. Jak daleko budete trimovat na bocích, závisí na typy vašeho psa. Dávejte pozor, kde je hrudní koš nejdelší. U mladých psů lze zpočátku ubrat více, spodní srst zhoustne a zpevní se. Později se jen ještě vytrhají dlouhé chlupy z linie, která bude pro vašeho psa nejvhodnější, občas se přetrimuje a samozřejmě pravidelně počeše. Vpředu netrimujeme až k loketnímu kloubu . Budete potřebovat chlupy k zarovnávání. Na pánevních končetinách vytrhejte prsty tolik chlupů, kolik jich jde lehce. Nesmějí zde odstávat žádné kalhoty, ale musí zůstat dostatek srsti na přechod k srsti na bocích Vzadu nechte srst dlouhou, klouby nebudou vidět. Při pevné srsti se doporučuje vytrhávat zvláště u výstavních psů. Uši pečlivě trimované v horní třetině vypadají rozhodně lépe. Trimování rovněž povzbuzuje prokrvování. Pokud vytrhávání působí potíže, stříhejte uši malými sponovými nůžkami proti srsti a okraje boltců normálními nůžkami ke špičkám , krk efilačními nůžkami, zadní stranu ocasu velkými sponovými nůžkami zdola nahoru a partie pod ocasem malými. Na hrdle stříhejte malými sponovými nůžkami.

 

Srst na tlapkách zastřihněte dokola, nebo ji podle kvality srsti vyškubejte. Zplstnatělou srst, která se často tvoří mezi polštářky, opatrně vystříhejte kulatými zahnutými nůžkami. Také mezi prsty může srst zplstnatět. Musíte ji proto odstranit, abyste předešli podráždění pokožky. Nyní začněte s jemnou prací vyrovnávání, aby harmonovala dlouhá a krátká srst a pes nevypadal groteskně, zvláště když musel být otrimován až k podsadě. Hlava má vypadat kulatě. Nesmí být ale neúměrně velká. Když už má srst na hlavě určitou pevnost, můžete zkusit modelovat žádoucí tvar vytrháváním. K tomu vyčešte srst na hlavě a lících a prsty vytrhávejte nejdelší, nejvíce uvolněné chlupy. Nechte přitom psa vždy trochu proběhnout a svou práci zkontrolujte. Dávejte pozor, abyste nevytrhávali příliš mnoho chlupů, jde to totiž velmi snadno. Po línání by se srst mohla oslabit, nebo by hlava vypadala příliš malá. Osvědčuje se občas  přetrimovat srst na hlavě a tvar formovat efilačními nůžkami. Má to tu přednost, že vlivem trimování zůstává zachována určitá pevnost srsti a srst můžeme efilačními nůžkami zkrátit v jakékoliv délce. Stále načesávejte srst, stříhejte málo a pomalu jděte hlouběji, aby se neobjevily žádné díry. Srst na temeni zkracujte tak dlouho, dokud nevykukuje horní třetina uší . Srst na lících stříhejte v lehkém oblouku zdola nahoru . U psů s hustou srstí narostou pořádné licousy, nejsou- li delší dobu upravovány. V takovém případě je musíte dobře přetrimovat a pak ostříhat. Nakonec sčešte srst dolů a ostříhejte efilačními nůžkami čistou linii. Sčešte srst za ušima na stranu a přizpůsobte ji srsti na lících, nejlépe normálními nůžkami . Dávejte pozor, aby hlava nevypadala ve srovnání s tělem příliš široká a samozřejmě ani příliš úzká. Westík není bílý skotský teriér!!!!

 

Chlupy, které leží pod očima jednotlivě vytrhejte nebo, pokud je srst velmi měkká, ostříhejte. Uvolněte také trochu hřbet nosu, odstává- li na něm hodně chlupů. Čelní strana má být rovná. Vyrovnejte srst hrudních končetin s krátkou srstí na plecích buď vytrháváním, zvláště v partiích lokte, nebo podle kvality srsti přestříhejte efilačními nůžkami . Vyhněte se propadlinám především na plecích. Nechte proto dlouhou srst trochu nad lokty a pozorně vyrovnejte.

Sčešte srst na končetinách dozadu a upravte zadní strany vytrháváním nebo efilačními nůžkami . Na stranách nesmějí dlouhé chlupy tvořit nabírání . Vyrovnejte zeslabením, tzn. vytrháním jednotlivých chlupů nebo opatrně efilačními nůžkami, pokud je srst poněkud měkčí a pevně drží. Spodní linie stříhejte efilačními nebo normálními nůžkami. U výstavních psů zůstává srst pokud možno dlouhá, pro domácí potřebu smí být trochu kratší. Na zadních nohách vytrhávejte do stran odstávající chlupy prsty, nebo zkracujte efilačními nůžkami  Dole můžete stříhat rovněž efilačními nůžkami, tak, aby to odpovídalo délce srsti na hrudi . Tlapky vzadu trochu ostříhejte efilačními nůžkami . Jako u mnoha drsnosrstých musí se i u westíka otrimovat po úplném trimování i silně přerostlá podsada. Jakmile má nová krycí srst určitou délku a při každodenním kartáčováním vypadává hodně chlupů, můžete začít udržovat psa tak, aby vždy vypadal, jak je pro jeho plemeno typické. Důležité je trimování v určitých intervalech (asi 8 – 12 týdnech podle typu srsti). Pravidelným ošetřováním se může (ale nemusí) vytvořit správná uzavřená srst, a vy pak budete trimovat jen vrchní, zvlněnou vrstvu srsti, abyste uvolnili srst dorůstající pod ní. Hlavu uši a krk., ocas tlapky atd. upravujeme tak, jak je popsáno, případně ještě jednou mezi tím

Můžete samozřejmě použít zkušenosti vystavovatelů a zkusit svého psa přetrimovat častěji – asi 2 až 3 týdny. K tomu načešte srst a trimujte palcem a ukazováčkem všechny zvlněné, přerostlé chlupy, nebo lehce přejeďte trimovacím nožem. Tak se kožíšek neustále obdivuje a přechody k dlouhé srsti zůstávají plynulé. Samozřejmě trimujte nebo stříhejte hlavu, krk, ocas a tlapky, pokud je to nutné. Také dlouhou srst jednou za čas ( ne příliš často) lehce přetrimujte. A ani ta nejlepší péče však nevyloučí, že jednou za rok, např. v pozdním podzimu, bude muset všechna vrchní srst dolů. Při trimováním jen dvakrát ročně, obvykle pokaždé vypadá všechna vrchní srst. Do té doby se musí westíci, jejichž srst pak může být velmi dlouhá, pravidelně důkladně pročesávat a volná srst a podsada se musí odstraňovat. S trimovanýma nebo ostříhanýma ušima, tlapkami a zadní stranou ocasu vypadají typicky a udržovaně. Protože každá srst je jiná, musí chovatel psa najít nejlepší způsob ošetřování. Pro vystavování je žádoucí délka srsti 2 až 5 cm. To není možné vždy dodržet, zvláště když je naplánováno více výstav. Zaměřte se při úpravě psa na nejdůležitější výstavu. Psi, kteří mají být předvedeni v dobré kondici ve třídě mladých, musí být v předchozích měsících stále trimováni, aby se odstranila také hustá podsada.

U dospělých psů se osvědčuje úplně otrimovat srst několik měsíců před výstavou, tedy v říjnu nebo listopadu po línání a dorůstající srst pravidelně udržovat. Srst na hlavě, nohou a hrudi důkladně trimujte prsty s posledními přípravami. Dávejte pozor, aby ocas nevypadal příliš tenký. Srst udržujte krátkou jen na spodní straně, vpředu a po stranách odpovídá její délka délce srsti na hřbetě. Efilačními nůžkami, normálními nůžkami a vytrháváním ocas ke špičce zužujte. Už několik týdnů před výstavou češte hlavu jen málo. Tři až čtyři týdny před termínem výstavy trimujte krátce trimovacím nožem , aby tyto partie byly kryty novou, pevnou vrchní srstí. Asi 10 týdnů předem přetrimujte ještě jednou a ostříhejte oblast hrdla. Vyrovnejte dobře trimovacím nožem nebo efilačními nůžkami rozdílné délky srsti. Uši pečlivě vytrhejte až k jemné podsadě (nebo stříhejte malými sponovými nůžkami). Máte ještě čas pozorovat svého psa, když se pohybuje nebo oklepává. Upravujte nepřesnosti v srsti hlavy efilačními nebo normálními nůžkami, a také na těle vytrhejte odstávající chlupy. Dávejte pozor na plynulou linii krk – hřbet – ocas , kde se má udržovat kratší nebo delší srst, nejlépe více či méně intenzivním trimováním už v předchozích týdnech. Tlapky samozřejmě pravidelně stříhejte dokola kolem polštářků. Už se nekříduje, především ne na výstavách. Decentně ale můžete kráse pomoci, jestliže večer předem vmasírujete trochu křídy do mastné srsti na hlavě a nohou a ráno před výstavou ji důkladně vykartáčujete. Srst získá pevnost a bílá bude o poznání bělejší.

Barva plemene se odráží v jeho názvu a mnozí westíci zůstávají až do stáří bílí. K zármutku chovatelů dostávají někteří westíci s velmi pevnou srstí žlutý nádech nebo častěji pruhy na hřbetě. Po trimování pruhy mizívají, ale po čase se znovu objeví. Doporučuji nevystavovat psa ve žluté fázi, ani křídou se totiž moc nespraví. Pokud žlutá hodně ruší, můžete špičky chlupů, kde je barva, ostříhat, nejlépe efilačními nůžkami přes hřeben. Při silnějším zabarvení (až hnědavém) a v případě, že pes není vystavovám, je možno stříhat. Tím srst změkne a zbělí. Ostíhanou srst v každém případě přetrimujte trimovacím nožem, abyste udrželi její pevnost.

 

 

Všeobecná péče

Potřebujete: drátěný kartáč se zakulacenými hroty, případně i jeden malý na kartáčování srsti na hlavě, přírodní kartáč, středně dlouhý kovový hřeben, efilační nůžky, normální nůžky a malé zahnuté, zakulacené nůžky, malé sponové nůžky a dva až tři trimovací nože (k trimování, přetrimování a odstranění přerostlé podsady). Kartáčujte denně drátěným kartáčem po srsti a dvakrát týdně dobře pročešte velmi opatrně srst na hlavě, aby nevypadalo moc chlupů. Zplstnatělou srst vedle varlat a vulvy, ve slabinách a v podpaží opatrně odstříhejte malými sponovými nůžkami, mezi polštářky ji vystříhejte malými zakulacenými nůžkami. Dlouhé chlupy na penisu a u vulvy občas zkraťte. K ulehčení péče vám doporučuji ostříhat psu před šouskem pěšinku asi 3 až 5 cm dlouhou.

Oči každé ráno očistěte nasucho.

Uši stříhejte podle potřeby.

Koupání je při pevné srsti a dobré péči o ni nutné jen zřídka. Mnozí westíci jdou v létě sami rádi do vody. Když se při špatném počasí hodně ušpiní, osprchujte svému psu břicho a končetiny.

Psům s měkkou srstí musíte věnovat zvýšenou pozornost.

 

Zdroj
Renate Dolzová
Stříhání a trimování psů

Renate Dolzová: Stříhání a trimování psů

 

Monty před trimováním

pred-20.leden-2006--2-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monty po trimování

dscf2421.jpg